קנאביס

מהי השכיחות וההשפעה של שימוש בקנאביס בקרב הסובלים מהפרעה דו-קוטבית?

סקירה שיטתית זו כללה עשרות פרסומים בנושא הפרעה דו-קוטבית והשימוש בקנאביס, וניסתה לאמוד את שכיחות השימוש בקרב המטופלים, וכן לאפיין מטופלים אלה לפי גורמים קליניים ודמוגרפיים חשובים

עישון קנאביס (אילוסטרציה)

הפרעה דו-קוטבית מקושרת באופו שכיח לתחלואות נלוות, ובפרט להפרעות שימוש בחומרים. לאור זאת, נערכה סקירה שיטתית זו שכיוונה לחקור את השכיחות והקשרים הקליניים של שימוש בקנאביס בהפרעה דו-קוטבית.

בסקירה זו נכללו מחקרים שהעריכו את שכיחות השימוש בקנאביס בקרב מטופלים שסבלו מהפרעה דו-קוטבית, ומחקרים שהשוו בין מטופלים דו-קוטביים שהשתמשו בקנאביס לבין מטופלים שלא השתמשו. בוצעה סקירה שיטתית (מטה-אנליזה) בעזרת מודלים של השפעות משתנות (Random-effects models), ומקורות של הטרוגניות נבדקו בעזרת מטה-רגרסיות (Meta-regressions).

החיפוש הניב 2,918 פרסומים, שמתוכם 53 פרסומים נכללו בסקירה. שכיחות השימוש בקנאביס הייתה 24% (רווח בר-סמך 95%, 18%-29%, מקדם קאפה-35, גודל המדגם-51,756). השימוש בקנאביס קושר באופן מובהק למספר מאפיינים: גיל צעיר יותר, מגדר גברי, רווקות, מספר נמוך יותר של שנות לימוד, התחלה מוקדמת יותר של תסמינים אפקטיביים (Affective), קיום תסמינים פסיכוטיים לאורך החיים, ניסיונות אובדניים, שימוש בטבק, שימוש באלכוהול ושימוש בחומרים אחרים.

החוקרים הסיקו ששימוש בקנאביס קיים בקרב כרבע מהסובלים מהפרעה דו-קוטבית, וקשור לגורמים רבים בעלי חשיבות הן מבחינה קלינית והן מבחינת בריאות הציבור.

מקור: 

Pinto, JV. et al. (2019). Neuroscience & Biobehavioral Reviews. 101:78-84

נושאים קשורים:  קנאביס,  הפרעה דו-קוטבית,  מחקרים
תגובות
אנונימי/ת
22.08.2019, 20:29

ליצמן מצפה לרווחים מקנאביס ולא אכפת לו שום עדות לנזק פסיכיאטרי חמור !
העיקר הכסף והמיגזר שלו . מושחת שהורס את מערכת הבריאות.
יפוטר אחרי הבחירות.

אנונימי/ת
24.08.2019, 23:15

בדיוק הפוך. ליצמן מטרפד את השימוש בקנאביס, זה שיש יותר משתמשים בקנאביס בקרב הפרעה דו קוטבית זה לא מפתיע. הם גם כנראה מעשנים יותר ועושים עוד התנהגויות מסכנות. קנאביס לא גורם לשום נזק פסיכיאטרי חמור באופן סטטיסטי. עובדה תראה מה קורה בארצות שעשו הסדרה מסודרת כמו קולורדו, כל הפחדים התנדפו ונמוגו כמו אוויר חם. רק פה ממשיכים בכל פעם שיש איזה חצי מחקר שמראה על כך שיש סכנות בקנאביס להפוך את הצמח לסכנת חיים ממשית. הגיע הזמן להתקדם! ביחס לחומרי צריכה אחרים קנאביס בטוח מאוד לשימוש! ואם כבר, העובדה שהצמח לא חוקי דווקא גורמת לסכנות רבות יותר! הסיבה היא משום שלא באמת ניתן לעשות מחקרי רוחב רציניים על אוכלוסיות גדולות ולהשוות למדגם של אוכלוסיות שאינן צורכות קנאביס וכך אולי לגבש המלצות ותקנות אחראיות לשימוש משום שאנשים צורכים בסתר בגלל שזו תופעה פלילית. אז מה עושים בישראל... משתמשים בהפחדה שלא עובדת. חבל