חדשות

אין בסיס לחשש שתרופה לאקנה קשורה לתחלואה פסיכיאטרית

מחקר אפידמיולוגי של המומחה הישראלי לרפואת עור ד"ר חלף כרידין על השימוש בראוקוטן, תרופה נפוצה לטיפול באקנה שנחשדה כקשורה למקרי אובדנות ודיכאון, קובע: לתרופה "פרופיל בטיחות פסיכיאטרי גבוה"

אקנה (אילוסטרציה)
אקנה (אילוסטרציה)

מחקר אפידמיולוגי שבוצע על ידי ד"ר חלף כרידין, מנהל השירות הדרמטולוגי במרכז הרפואי פדה-פוריה וחבר סגל בפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר אילן, בחן את הסיכון להתפתחות תחלואה פסיכיאטרית במטופלים אשר נוטלים את התרופה איזוטריטנואין (ראוקוטן) לטיפול באקנה (מחלת עור שכיחה שפוגעת בעיקר במתבגרים). מדובר בתרופה נפוצה מאוד, שבה משתמשים מאות מיליוני מתבגרים ברחבי העולם והיא נחשדה כקשורה למקרי אובדנות ודיכאון.

ד"ר חלף כרידין, מנהל השירות הדרמטולוגי ב"פדה-פוריה". "רופאי עור ופסיכיאטרים כאחד חששו מתופעות פסיכיאטריות של ראוקטן". צילום: דוברות בית החולים

המחקר, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת הרפואי Journal of the American Academy of Dermatology, בחן כ-76 אלף מטופלים ומטופלות עם אקנה שטופלו בראוקטן ומספר זהה של מטופלות ומטופלים עם אקנה שטופלו באנטיביוטיקה סיסטמית. ד"ר כרידין ושותפו פרופ' רלף ג'. לודוויג מאוניברסיטת ליבק, גרמניה, השוו את שיעור ההיארעות של תשע תופעות פסיכיאטריות שונות בין שתי הקבוצות. לאחר ניתוח סטטיסטי של הממצאים נמצא שמטופלים בראוקוטן הם בעלי סיכון נמוך יותר להתפתחות שורה ארוכה של מחלות פסיכיאטריות.

לאור סיפורי מקרה אנקדוטיים של אובדנות ודיכאון ששויכו בצורה כזאת או אחרת לנטילת ראוקוטן, הועלו בעבר חששות מפני תופעות פסיכיאטריות שקשורות לשימוש בתרופה. מחקרים שעסקו בבטיחות הפסיכיאטרית של ראוקוטן לא היו חד משמעיים והיו בהם ליקויים מתודולוגיים שפגמו במהימנותם. לממצאי עבודתם של ד"ר כרידין ופרופ' לודוויג חשיבות רבה עבור רופאות ורופאים שמטפלים באקנה וכן לאלה שמטפלים במצבים פסיכיאטריים.

קשה מאוד להסביר מה מוביל להפחתה בסיכון לתחלואה פסיכיאטרית אצל מי שנוטל ראוקוטן. "אחד ההסברים ההיפותטיים הוא שראוקוטן משפרת את מצב האקנה ומשפרת את הדימוי העצמי", מציין ד"ר כרידין אך מוסיף כי "הסבר זה מאוד היפותטי וקשה להסיק זאת מהממצאים של המחקר הנוכחי".

ממצאי המחקר קוראים לשיתוף פעולה בלתי שגרתי בין רופאי עור ורופאים פסיכיאטריים. ואכן, "רופאי עור ופסיכיאטרים כאחד חששו מתופעות פסיכיאטריות של ראוקטן. ממצאי העבודה הזו מצביעים על פרופיל בטיחות פסיכיאטרי גבוה", מסכם ד"ר כרידין.

נושאים קשורים:  ד"ר חלף כרידין,  אקנה,  תרופה לאקנה,  ראוקוטן,  מחקר,  דיכאון,  פרופיל בטיחות,  פדה-פוריה,  חדשות
תגובות